۲ دختربچه در بندرعباس قربانی حریق خانگی شدند کل و بز ایرانی؛ گونه‌های در معرض خطر دیده می‌شوند + ویدئو آتش‌سوزی گسترده کارگاه گاز مایع در شیراز مهار شد پیش‌دبستانی در یک قدمی اجباری شدن ثبت ۱۲۸ زلزله در کشور طی یک هفته گذشته (۱۰ آبان ۱۴۰۴) | خراسان رضوی در صدر لرزه‌خیزترین استان‌ها جهان وارونه شد | سالمندان جلوتر از جوانان در ماراتن دیجیتال! توضیحات تأمین اجتماعی در خصوص کسر یک درصد از حقوق بازنشستگان صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در پی پیش‌بینی رگبار باران در خراسان رضوی (۱۰ آبان ۱۴۰۴) ارائه تسهیلات و تخفیفات ویژه اقامتی به بازنشستگان و وظیفه‌بگیران کشوری از روز دوشنبه (۱۲ آبان ۱۴۰۴) نارضایتی بازنشستگان از قرارداد بیمه تکمیلی حق مناطق جنگی به کدام بازنشستگان پرداخت می‌شود؟ +جزئیات حکمت کارت آبان بازنشستگان لشکری شارژ شد (۱۰ آبان ماه ۱۴۰۴) + مبالغ واریزی واریز معوقات بازنشستگان تأمین‌اجتماعی در هفته جدید ادامه دارد (۱۰ آبان‌ماه ۱۴۰۴) بازداشت مأمور پلیس در پرونده تیراندازی جاده رودان هرمزگان معجزه کاهش وزن با مصرف عصاره یک چای معروف پانسمان بیماران پروانه‌ای، قربانی تحریم‌های آمریکا تفاوت آنفلوانزا با دیگر بیماری‌های ویروسی تنفسی چیست؟ خوردنی‌هایی برای کاهش علائم اختلال عاطفی فصلی انسداد ۸ سایت غیرقانونی فروش بلیت هواپیما | مسافران پیش از خرید، استعلام مجوز سایت را بگیرند پاسخ فرودگاه مشهد به خبر «درهای بسته» بر روی مسافران | اختلال در اتوماتیک، علت تأخیر ورود بود (۱۰ آبان ۱۴۰۴) + فیلم کلاهبردار حرفه‌ای با اعتراف به ۱۷ فقره کلاهبرداری میلیاردی دستگیر شد (۱۰ آبان ۱۴۰۴) اولین پرواز مستقیم تهران-وین روز دوشنبه (۱۲ آبان ۱۴۰۴) انجام خواهد شد بیش از نیم‌میلیون تولد در هفت‌ماهه نخست ۱۴۰۴ برخورد یک هواپیما با ساختمان مجاور فرودگاه در تبریز + جزئیات (۱۰ آبان ۱۴۰۴) راهکار‌هایی برای پیشگیری از مسمومیت در کودکان مدیرعامل راه آهن: مسافران ایرانی با قطار پُرسرعت به آنکارا می‌روند سرطان پروستات دومین سرطان شایع مردان ایرانی | سالانه ۱۰ هزار مورد جدید در کشور ثبت می‌شود پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (شنبه، ۱۰ آبان ۱۴۰۴) | مشهدی‌ها منتظر بارش باران باشند  مصدومیت ۱۳ مسافر بر اثر واژگونی اتوبوس در شهرستان گلبهار خراسان رضوی (۱۰ آبان ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

۴ دلیل شیوع سرطان در استان‌های شمالی | مراقب ماهی شور باشید

  • کد خبر: ۳۶۴۵۹۹
  • ۱۹ مهر ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۱
۴ دلیل شیوع سرطان در استان‌های شمالی | مراقب ماهی شور باشید
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران اعلام کرده و گفته بود: «تنها در ۶ ماه اول امسال، بیش از ۴۵۰۰ دوره شیمی‌درمانی فقط در مرکز درمانی آمل انجام شد؛ آماری که نشان‌دهنده روند رو به افزایش ابتلا به سرطان در استان و لزوم مداخلات پیشگیرانه فوری است.»

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر محمدصادق رضایی، می‌گوید: «در آخرین سالی که بررسی اپیدمیولوژیک انجام شده، سرطان‌های پستان، پروستات، معده، کولون (روده بزرگ) و پوست به ترتیب رتبه اول تا پنجم را در استان دارند. ضمنا سرطان معده از نظر تعداد مبتلایان جدید هر سال، رتبه دوم استان را دارد.»

رضایی با بیان این که در آمار ابتلا تفاوت معناداری بین زنان و مردان وجود ندارد و تفاوت‌ها ناچیز است، درباره گروه‌های سنی درگیر سرطان می‌گوید: «بیشترین موارد جدید سرطان در گروه‌های سنی ۵۵ تا ۷۵ سال قرار دارند.»

او درباره دلایل افزایش آمار سرطان در این استان هم می‌گوید: «افزایش میانگین سن جمعیت، سبک زندگی ناسالم و البته گسترش امکانات تشخیصی و درمانی از مهم‌ترین دلایل این موضوع هستند.»

متخصصان حوزه سرطان نیز می‌گویند مصرف دخانیات، کم‌تحرکی، رژیم‌های غذایی فست‌فودی، مصرف زیاد غذا‌های پرچرب، مصرف زیاد گوشت، مصرف نکردن میوه‌ها و سبزیجات، استفاده از سموم محصولات کشاورزی و استرس در ابتلا به سرطان نقش دارند و رعایت کردن هر یک از این موارد، احتمال ابتلا را تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد. رضایی هم این نکته را تایید می‌کند و می‌گوید: «سبک زندگی ناسالم، مصرف دخانیات، تغذیه ناسالم و پرخطر و کاهش تحرک بدنی از اصلی‌ترین عوامل رشد سرطان در کشور هستند. سرطان امروز یکی از چالش‌های مهم بهداشت عمومی است و اگر خانواده‌ها نسبت به غربالگری و تغییر الگوی زندگی بی‌تفاوت باشند، طی یک دهه آینده با بحران بزرگ‌تری مواجه خواهیم شد.»

به گفته رضایی تشخیص زودهنگام می‌تواند مرگ‌ومیر ناشی از سرطان را تا بیش از ۵۰ درصد کاهش دهد. غربالگری و مشاوره‌های تخصصی سرطان‌های شایع مانند پستان، روده بزرگ و دهانه رحم، مهم‌ترین اقدام برای کاهش بار بیماری و افزایش طول عمر بیماران است.

۴ دلیل شیوع سرطان بین شمالی‌ها

کارشناسان می‌گویند شیوع سرطان‌های دستگاه گوارش در شمال ایران بیشتر است. به‌طوری‌که سالانه ۴۰ تا ۴۵ نفر در ۱۰۰ هزار نفر در استان‌های مازندران، گیلان، گلستان و اردبیل به سرطان معده یا مری مبتلا می‌شوند. به گفته کارشناسان، هرچه به سمت جنوب حرکت می‌کنیم، سرطان روده بزرگ شیوع بیشتری دارد.

درباره دلایل شیوع سرطان‌های گوارش در استان‌های شمالی که مازندران در صدر جدول آنها قرار دارد، دکتر ایرج خسرونیا، فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد، می‌گوید: «تحقیقاتی که اخیراً توسط تیم تحقیقاتی دکتر رضا ملک‌زاده، موسس پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده، نشان داده که در منطقه شمال ایران به ویژه گرگان و مازندران، تعداد افرادی که به سرطان‌های دستگاه گوارش مبتلا می‌شوند، بیشتر از سایر مناطق کشور است.»

به گفته خسرونیا نتایج این تحقیق بزرگ نشان داده یکی از دلایل ابتلا به سرطان در این مناطق، "مصرف ماده مخدر ناس" است. ناس یک گیاه است که با مواد شیمیایی ترکیب می‌شود و بیشتر افرادی آن را مصرف می‌کنند که در مزارع و گندمزار‌ها و شالیزار‌ها که رطوبت و آب زیاد است، فعالیت دارند. چون کار در رطوبت بالا باعث استخوان‌درد می‌شود، این ماده مخدر هم به نوعی آرام‌بخش است و هم برای درد‌های استخوانی خوب است.

او تاکید می‌کند: «اکثر کسانی که در شمال کشور کار می‌کنند، در حوزه‌های برنج‌کاری مشغول به فعالیت هستند و به همین دلیل دچار مشکلاتی مانند استخوان‌درد و کمردرد می‌شوند و متاسفانه این افراد تشویق می‌شوند به مصرف مواد مخدر از جمله ناس که عامل ابتلا به سزطان‌های گوارش است.»

به گفته فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد، علت دوم آمار بالای ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش در شمال کشور، مصرف تریاک است. آمار نشان می‌دهد که مصرف‌کنندگان تریاک بیشتر از سایرین گرفتار سرطان‌های دستگاه گوارش می‌شوند. برخلاف آنچه قبلاً گفته می‌شد که مصرف تریاک مانع بروز سرطان است، تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که تریاک، خود یکی از عوامل ایجاد سرطان دستگاه گوارش است.»

خسرونیا به این موضوع مهم هم اشاره می‌کند که ماهی‌های شور، یکی دیگر از عوامل ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش مثل مری و معده است و مصرف این ماهی‌ها در مناطق شمالی کشور بالا است. استعمال دخانیات هم از دیگر عوامل مؤثر در ایجاد سرطان است.

او درباره راه‌های پیشگیری از ابتلا بیان می‌کند: «برای پیشگیری از بروز این بیماری، لازم است که رژیم غذایی در این مناطق اصلاح شود. همچنین مواد مخدر مثل ناس، تریاک، شیره و سایر موارد مشابه مصرف نشوند.»

شیوع بالای این سرطان در جنوب

این استاد دانشگاه در ادامه درباره دلایل شیوع بالای سرطان روده بزرگ در استان‌های جنوبی کشور هم می‌گوید: «آمار نشان می‌دهد که در مناطق با فقر غذایی و مشکلات تغذیه‌ای، بروز سرطان دستگاه گوارش بیشتر است. رژیم‌های غذایی نادرست و همچنین مصرف بی‌رویه ادویه‌جات بیش از حد باعث تحریک روده بزرگ و افزایش خطر ابتلا به سرطان می‌شود.»

۴۰ درصد سرطان‌ها قابل پیشگیری هستند

سرطان‌ها از جمله عوامل اصلی مرگ ومیر در جهان هستند و بعد از بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان‌ها دومین عامل مرگ و میر در ایران هستند. هرچند طبق گفته کارشناسان، بیش از ۴۰ درصد سرطان‌ها قابل پیشگیری هستند به شرط آن که سبک زندگی سالم رعایت شود؛ یعنی افراد از مصرف دخانیات و الکل پرهیز کنند، تغذیه متعادل و غنی از میوه و سبزیجات داشته باشند، فعالیت بدنی منظم انجام دهند، وزن خود را در محدوده سالم نگه دارند و معاینات و غربالگری‌های دوره‌ای را نیز انجام دهند.

منبع: همشهری

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->